Tuesday, 25 September 2012

Umai Ikan Pirang

BAHAN-BAHANNYA: 5 EKOR IKAN PIRANG 1 BIJI BAWANG BESAR (DIHIRIS HALUS) CILI HIDUP (IKUT CITARASA MASING2 - PEDAS @ TAK 6 BIJI LIMAU NIPIS GARAM & SERBUK PERASA CARA MEMBUATNYA: BUANG TULANG TENGAH IKAN, KEMUDIAN SIANG (HIRIS NIPIS-NIPIS. PERAHKAN AIR LIMAU TADI KE ATAS IKAN & RAMAS2 BERSAMA IKAN. SETELAH ITU CAMMPURKAN GARAM SERTA SERBUK PERASA DAN AKHIR SEKALI GAUL DAN CILI. TENG..2X DAH SIAP UNTUK DIMAKAN.
(Ikan Pirang yang dah dibuang tulang & dihiris nipis)
(Limau Nipis & Bawang Besar serta Cili)
(Rupa Umai yg dah siap sepenuhnya) Nota: Tapi kalau datang ke Mukah, Sarawak bolehlh membeli Umai yang telah disiap dihiris berserta Bahan-bahan untuk kita buat sendiri. Selamat Mencuba Makan Melanau Sarawak ni :)

No comments:

Post a Comment