Tuesday, 25 September 2012
Umai Ikan Pirang
BAHAN-BAHANNYA:
5 EKOR IKAN PIRANG
1 BIJI BAWANG BESAR (DIHIRIS HALUS)
CILI HIDUP (IKUT CITARASA MASING2 - PEDAS @ TAK
6 BIJI LIMAU NIPIS
GARAM & SERBUK PERASA
CARA MEMBUATNYA:
BUANG TULANG TENGAH IKAN, KEMUDIAN SIANG (HIRIS NIPIS-NIPIS.
PERAHKAN AIR LIMAU TADI KE ATAS IKAN & RAMAS2 BERSAMA IKAN.
SETELAH ITU CAMMPURKAN GARAM SERTA SERBUK PERASA
DAN AKHIR SEKALI GAUL DAN CILI.
TENG..2X DAH SIAP UNTUK DIMAKAN.
(Ikan Pirang yang dah dibuang tulang & dihiris nipis)
(Limau Nipis & Bawang Besar serta Cili)
(Rupa Umai yg dah siap sepenuhnya)
Nota:
Tapi kalau datang ke Mukah, Sarawak bolehlh membeli Umai yang telah disiap dihiris berserta Bahan-bahan untuk kita buat sendiri. Selamat Mencuba Makan Melanau Sarawak ni :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment